torstai 4. heinäkuuta 2013

TAKKA

Luonnonkivitakka

Mietin jo suunnitteluvaiheessa, että taloon tehdään takka lämpöä ja mielihyvää tuottamaan. Mallia etsin esitteistä ja internetistä monilta sivustoilta. Vähitellen vahvistui mielikuva luonnonkivisestä,  erkkeri-tyyppisestä takasta. 
Netistä löysin sopivan sydämen varaavaan lämmönlähteeseen ja samalla siihen sopivat oviluukut. Sydänelementit on valmistettu jauhetusta laavakivestä ja betonin seoksesta. Painoa oli yhteensä n. 800 kiloa. 
Logistiikka toimi ja kuormalavallinen elementejä tuli tontille talvisena, liukkaana päivänä (+1 astetta). Kuljettajan etsiessä vastaanottajaa, oli jakeluauto itsestään liukunut loivaa tietä alaspäin ja särkennyt rakentajan autosta peilin, onneksi muita vahinkoja aiheuttamatta!

Hieman askarrutti moiseen muuraustyöhön ryhtyminen, kun olin enimmäkseen niitä kevytsoraharkkoja muurannut. Piipun alaosan muuraaminen onnistui kuitenkin tyydyttävällä tavalla kolmen metrin korkeuteen neljän tiilen kierrolla.
Sattui hellepäiväksi takan sydämen asennus ja väliin laitettu laasti kuivui liian nopeasti. Koelämmityksessä savu etsi helpoimman ulospääsytiensä elementtien saumoista ja yläosa oli purettava luukkuun saakka. Toinen kerta elementtien asennuksessa onnistui paremmin, eikä vuotoja enää ollut.
Sydänosan rakenne on ns. kaksiposkinen eli savukaasut nousevat keskeltä ylös ja laskeutuvat takan molemmissa kyljissä olevissa kanavissa tulipesän alta savupiippuun.
Luonnonkivestä tehtävä kuori olikin sitten todellinen haaste. Kokeilin eri varitaatioita ja mikään ei tuntunut tyydyttävän paikalla käynyttä raatia, saatikka itse tekijääkään! Pura ja kokoa oli tunnuksena varmaan lähes vuoden verran, kunnes löytyi liuskekivistä sopiva pinnote takan yläosaan.

Nyt takkaa on jo käytetty parina talvena ja se varaa lämpöä todella hyvin. Ja ihmekös tuo, kun kivimassaa on lähes kaksi ja puolituhatta kiloa!

Seuraavassa on kuvakooste rakentamisen vaiheista. Klikkaa ole Hyvä!




Lisäys 4.7.2013: takan yläosan liuskekivet eivät ole vielä "liimattu". Tarkkasilmäinen lukija varmaan huomasikin tämän. Lopullisessa muodossa on vain kolme kerrosta liuskekiviä.

12 kommenttia:

Ripranie kirjoitti...

Mukavaa katseltavaa on myös tämä Sinun superhieno aikaansaannoksesi. Taitava olet.

Vuolukivitakka on itsellänikin ja omasuunnittelema. Tosin siitä ei ihan saatu sitä mitä halusin, mutta olen tyytyväinen. Hyvin lämmittää.

LexaH kirjoitti...

Kiitos, kehut ovat aina mukavia saada!

Hyvä, että sait kuitenkin tyydyttävän ja lämmittävän takan.
Vuolukivi on lämminhenkinen materiaali...

marizan42 kirjoitti...

Hieno takka.....se tekee ken osaa.

LexaH kirjoitti...

Kiitos Marizan...Työn ja tuskan takana se oli! :)

Pedro kirjoitti...

Kelpaa tuossa klapeja poltella.
Mulla on semmonen erkkerimallinen "jälkiasennustakka", jossa vuolukivikuoret.
Muuten hyvä, mutta lasit nokeentuu turhan nopeasti, niiden puhdistus on varsinaista nokikolarihommaa.

LexaH kirjoitti...

Jep/kiitos:) Mulla oli myös nokeentumisongelmaa, siihen auttoi pesän ala/etureunaan laitettu "kynnyksen" korotus n.40 mm.Se on noin 50 mm luukusta sisäänpäin. En tiedä toimiiko muualla?
Vanhan kansan konsti on tuhka ja mäntysuopa, en kylläkään ole kokeillut. Ehkä joku kemikaaliliuos olisi siistiimpi?

Eko kirjoitti...

Mahtavaa työtä....
Kuvat ovat hyvin kertovia - olet Mestari...!
Hyvää jatkoa ...

LexaH kirjoitti...

Kiitos Eko :)
Kuvat ovat vaatimattomia Sinun ottamiin kuviin nähden, mutta ajavat asiansa...

Samoin, hyvää jatkoa kesälle...

mielenkuviajatarinoita.Blogspot.com kirjoitti...

komia takka.

LexaH kirjoitti...

Kiitos kaisumarjatta!

ulleriina kirjoitti...

Kauniita kuvakulmia luvassa?
Käy kurkkaamassa blogiini, ole hyvä!

LexaH kirjoitti...

Kiva kun kävit ulleriina...kurkitaan;)